Caravanvloer Injecteren

Zachte of verende vloer

Een mankement dat bij veel caravans in de loop der jaren ontstaat is een zachte, verende vloer. Dit gebeurt wanneer de verschillende lagen van de caravanvloer van elkaar los laten. In het algemeen bestaat een caravanvloer uit drie lagen: een boven- en onderlaag met daartussen isolatiemateriaal, deze zijn met elkaar verlijmd. Wanneer er echter veel overheen gelopen wordt, kan deze lijm loslaten. De meest voorkomende plaats voor het ontstaan van een zachte vloer is dan ook voor het aanrecht.
Het isolatiemateriaal zal bij een verende vloer ingedeukt raken, waardoor lege ruimtes ontstaan. In het ergste geval kan hierdoor de boven- of onderlaag scheuren, waardoor de gehele vloer vervangen moet worden. De kosten van een reparatie zijn dan erg hoog.

Vloerinjectie

Injectie epoxyschuim in zachte caravanvloer
Injectie epoxyschuim in zachte caravanvloer

Gelukkig hoeft het niet zo ver te komen. Een verende vloer is door een ervaren onderhoudsbedrijf goed te repareren. Hierbij wordt er epoxy-schuim van onderaf in de vloer geïnjecteerd (ook wel impregneren genoemd). De procedure gaat als volgt:

  • In de bodemplaat worden gaten geboord tot de bovenplaat, dit gebeurd om de 10 cm in het gedeelte dat sponzig is.
  • Hierna worden er houtenplaten op maat gemaakt die precies in de caravan op de vloer passen. Deze platen worden met gewichten verzwaard zodat de vloer egaal aangedrukt wordt. Dit voorkomt dat er tijdens het proces hobbels in de vloer ontstaan.
  • In de gaten wordt vervolgens een speciaal 2 componenten epoxyschuim gespoten, dit schuim neemt vijf keer in volume toe en vult zo de open ruimte in het isolatiemateriaal op. Het overtollige schuim wordt uit het gat geperst, hierdoor is het zeker dat de ruimte volledig opgevuld is.
  • Als het schuim volledig uitgehard is worden de hard geworden uitsteeksels afgezaagd en de bodemplaat wordt in de undercoating gespoten, waardoor de vloer weer waterdicht is.

De vloer is na deze procedure weer volledig in goede staat. De kans is dan ook zeer klein dat op dezelfde plek opnieuw de lagen loslaten.

Kosten

De prijs voor de vloer wordt per m2 berekend. U kunt het beste de verende vloer zo snel mogelijk laten repareren, omdat het zachte gedeelte geleidelijk steeds groter wordt, met alle kosten van dien. Bij het berekenen van de oppervlakte wordt aan alle zijden 20 cm extra aangehouden. Dit zorgt dat het epoxy-schuim goed hecht aan de omliggende delen van de vloer. Het injecteren van een caravanvloer kost €300,00 per m2 inclusief BTW.